Het leed dat tandjes krijgen heet

Het leed dat tandjes krijgen heet


Arm kindje al dagen is hij hangerig, huilerig, onrustig, heeft rode wangetjes, opgezette kaken en last van luieruitslag. Daarbij is hij ook warmer dan normaal. Waarschijnlijk denk je nu direct: “oh, oh mijn kindje zal wel zijn/haar tandjes krijgen”. Eerder genoemde symptomen worden namelijk vaak in verband gebracht met een kindjes die tandjes krijgen. Wel grappig, want dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch zal waarschijnlijk iedere ouder deze symptomen herkennen.

Hier in huis is het dan ook niet anders. Wanneer er bij Fey nieuwe tandjes doorkomen, dan is ze ook uit haar doen. Ze wordt hangeriger en huileriger dan normaal. Wil overdag niet meer slapen en slaapt in eens ‘s nachts niet meer door. Ook maakt ze meer speeksel aan dan normaal. Erg zielig om haar zo te zien worstelen met haarzelf. Je wilt haar graag helpen, maar hoe? Kun je überhaupt wel helpen, bij het tandjes krijgen, of is het gewoon een fase waar ze doorheen moet?

Tandjes krijgen en ontwikkeling van het melkgebit

Al tijdens de zwangerschap begint de ontwikkeling van het melkgebit. Dit gebeurt vanaf de zesde week van de zwangerschap. In een deel van de kaak begint de vorming van de tand en deze wordt steeds verder opgebouwd richting de wortel. Wanneer een kind geboren wordt dan zijn alle melktanden, kiezen en zelfs een gedeelte van het blijvende gebit onder het tandvlees in het kaakbot aanwezig.

Gemiddeld zal een kind voor het eerst tandjes krijgen, wanneer het tussen de vijf en acht maanden oud is. Vaak komen eerst de onderste snijtandjes door en daarna de bovenste snijtandjes. Echter is ieder kind uniek en krijgen sommige kinderen juist eerder of later tandjes. Er zijn zelfs kindjes die vanaf de geboorte al een tandje hebben. Dit is echter geen echte tand, maar een geboortetand of glazuurparel. Een geboortetand is grijs of geel van kleur en kan in overleg met de tandarts verwijderd worden. Dit omdat een geboortetand vaak niet prettig is voor de moeder, wanneer zij borstvoeding geeft. Een glazuurparel is geelwit kraaltje en valt meestal uit wanneer de baby een paar weken oud is.

Het onderstaande schema geeft een idee wat jou en je kind te wachten staat als het aankomt op het doorbreken van tandjes. Let wel, dit is een gemiddelde en het kan zijn dat jouw kind hier van afwijkt.

Melkgebit

Klachten bij doorkomende tandjes

Tandjes krijgen doet pijn, maar het verschilt per kind wat de klachten zijn. Sommige kinderen zijn een beetje uit hun doen, terwijl anderen echt ziek worden. Zo kan het zijn dat je kindje minder goed wil eten, slapen en spelen dan normaal. Het hangt liever bij papa en/of mama en huilt wat meer. Soms krijgen kinderen verhoging, diarree en luieruitslag. Bijna ieder kind heeft een opgezette kaak, wanneer de tand bijna doorkomt. Je kindje kan er dan wat opgezwollen uitzien. Houden deze klachten langere tijd aan, neem dan contact op met je huisarts. Waarschijnlijk heeft het dan niet met tandjes krijgen te maken, maar is je kind gewoon ziek.

Wat kun jezelf doen?

Helaas kun je de klachten niet voorkomen, hoogstens wat verzachten. Veel kindjes vinden het fijn wanneer er druk uitgeoefend wordt op de plek waar het tandje doorkomt. Dit kan je doen door met je vinger op het tandvlees te drukken. Hiervoor kun je speciale vingerbeschermers kopen. Dit kan handig zijn, aangezien ze ook zonder tandjes aardig kunnen bijten. Mocht je het niets vinden om met jouw vinger in de mond van je kleintje te gaan, dan is een bijtring een ideale uitvinding. Je hebt ze in verschillende materialen, groottes en vormen. Soms helpt het om de pijnlijke plek te koelen. Dit kan je doen door de bijtring een tijdje in de koelkast te leggen voor je het aan je kind geeft. Kan je kind niets met een bijtring? Probeer dan eens een schijfje komkommer. Dat heeft vaak het zelfde verkoelende/pijnverminderende effect.Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van pijnbestrijdende middeltjes. Er zijn een heleboel middeltjes te koop, de meest bekende zijn Dentinox en Chamodent. Dentinox is een plaatselijk verdovingsmiddel wat lidocaïne bevat. Je brengt de vloeistof aan op de pijnlijke plek. Na het aanbrengen mag er enige tijd niet gedronken en/of gegeten worden, aangezien speeksel het vloeistof weer wegspoelt. Bij gebruik van dit middel moet je er rekening mee houden dat het ook de keel kan verdoven wanneer de vloeistof in de keel zakt. Chamodent (homeopathisch) is een lichte pijnbestrijding in de vorm van druppeltjes die dagelijks gegeven moeten worden. Chamodent heeft even de tijd nodig voor het begint te werken (lees een aantal dagen). Het mag echter niet langer dan twee weken achter elkaar gebruikt worden. Wanneer je kind dus meerdere tanden achter elkaar krijgt, wat vaak langer duurt dan twee weken, dan is dit misschien niet het meest handige middel om te gebruiken. Wanneer je op internet gaat zoeken is er nog een willekeur aan andere pijnbestrijdende middelen die je kunt maken en/of kopen. De vraag is echter of het echt helpt en of je dit echt wilt.

Wanneer je kindje in de fase zit van tandjes krijgen, is misschien wel de meest irritante, maar beste uitspraakt: ‘Je moet het gewoon uitzingen’. Het is een fase die gelukkig over gaat. Probeer geduld te hebben en troost je kindje zoveel mogelijk. Waarschijnlijk wil hij toch het liefst bij jou hangen. Geef daar aan toe, wanneer mogelijk. Ben je het echt even zat, neem dan afstand en ga iets voor jezelf doen. Je zult merken dat je daarna weer positiever in de situatie staat.

Tandenpoetsen

Vanaf het moment dat kinderen hun eerste tandjes krijgen, moet je beginnen met het poetsen. Bij doorbraak van een tandje is het glazuur nog niet uitgehard. Het is dus makkelijker oplosbaar en de kans op het ontstaan van gaatjes en tanderosie is groter. Tot een leeftijd van twee jaar is het voldoende om een keer per dag te poetsen met een peutertandpasta, extra fluor is in principe niet nodig. Vanaf dat je kindje twee is gaat hij voor het eerst naar de tandarts en zal er gekeken worden of er vanaf dan met extra fluor gepoetst moet worden.

Hoe je het beste kunt poetsen is afhankelijk van jouw kindje. De een vindt het geen probleem, terwijl de ander al begint te gillen zodra hij de tandenborstel ziet. Soms wil het nog wel eens helpen om een elektrische tandenborstel te gebruiken of om er een spelletje van te maken. In ieder geval scheelt het wanneer jij je kind het goede voorbeeld geeft. Poets samen jullie tanden of laat hem mee kijken wanneer jij in de ochtend je tanden poetst. Goed voorbeeld of niet, sommige kinderen vinden het tandenpoetsen echt niets. Mocht jij een ouder zijn met zo’n kindje, geen nood voor jullie komt binnenkort de blog ‘Het leed dat tandenpoetsen heet’.

miriamkemerink

Instagram                          Facebook